Parapanta Pitesti

Making Life Interesting & Exciting

Login

Avem 24 vizitatori și nici un membru online

Guy Kints, parintele parapantei in Romania.Prin bunavointa sotiei lui Guy, doamna Francoise Kints, avem o scurta biografie a celui care a fost prietenul, profesorul si pilotul Guy Kints.

Guy Kints s-a nascut la 5 noiembrie 1951 intr-o familie modesta din Nordul Frantei, unde si-a petrecut copilaria si adolescenta.

Personalitate cu inclinatii sportive, a facut parte dintr-un club de gimnastica unde si-a intalnit viitoarea sotie. In 1971 se intalneste din intamplare cu o verisoara care locuia in Haute Savoie. Aceasta i-a dezvaluit ca la Geneva existau oportunitati pentru a gasi de lucru in domeniul care-l interesa: informatica. In 1972 decide sa urmeze sfatul si pleaca sa-si incerce norocul. In iulie 1972 revine in nord pentru a se casatori si se stabileste definitiv in Haute Savoie.

Face o pasiune pentru echitatie pe care o va practica timp de 15 ani, pana cand o problema la coloana vertebrala il obliga sa abandoneze si sa se reorienteze catre parapanta, disciplina care la vremea aceea abia incepea sa se contureze. De fapt este meritul unui prieten care i-a povestit despre acest nou sport in 1988 si i-a aprins interesul ce nu avea sa-l parasesca pentru tot restul vietii.

Curand si-a luat si brevetul de pilot de tandem din dorinta de a impartasi celorlalti pasiunea lui si de a putea oferi novicilor senzatia zborului.

In 1992 citeste intr-o revista de specialitate un mic anunt despre o calatorie in Romania, calatorie propusa de J.P.Boninsegni care facea parte din Liga de Zbor Liber Rhones Alpes. Excursia avea mai mult un caracter turistic si era un pretext pentru a putea aduce in Romania echipamente de zbor dat fiind ca la acea data se zbura mai mult cu deltaplanul iar parapanta era prea putin cunoscuta la noi.

Aceasta calatorie i-a permis lui Guy sa stabileasca contacte cu pasionatii de zbor liber (delta) din Romania si sa le prezinte noua modalitate de zbor: parapanta.

In timpul petrecut in tara noastra a avut ocazia sa testeze diverse locuri de zbor frecventate de deltasi si a reusit faimosul zbor in tandem de pe Moldoveanu impreuna cu unul dintre colegii de calatorie, Marco (pilot de deltaplan) si care i-a devenit prieten apropiat.

La intoarcerea din Romania a avut ideea de a crea o asociatie cu scopul de a strange fonduri care sa permita unui grup de romani sa mearga in Franta.

In anul 1996 visul a devenit realitate si prietenii lui romani au petrecut 15 zile in Franta descoperind locuri de zbor minunate.

Guy a adunat echipamente de zbor de la scolile din Franta, echipamente pe care le-a adus in Romania personal cu ocazia numeroaselor vizite pe care le-a facut in tara noastra. Acest lucru i-a permis sa ia legatura cu Federatia Romana de Zbor liber care i-a propus sa faca un stagiu de planorism si parasutism.

Intors in Franta a urmat cursurile scolii de planor si a obtinut brevetul de pilot si cel de tandem, acesta din urma dandu-i ocazia sa zboare cu prietenii si sa le impartaseasca din bucuria lui.

A continuat pana in 2004 sa stranga din Franta si sa doneze romanilor echipamente de zbor*.

Avea in plan inca o calatorie in Romania in 2005 dar n-a fost sa fie asa deoarece la 5 iunie 2005 a disparut in Alpi in urma unui accident de parapanta ale carui circumstante nu sunt nici astazi elucidate.

* Un calcul sumar rezultat din discutiile cu cei care l-au cunoscut si au beneficiat de pe urma generozitatii lui ne spune ca in cei 12 ani de legaturi cu Romania, Guy Kints a adus si donat circa 300 de echipamente complete de zbor.

comments